Arhiva aktuelnosti
SLOGAN
Danas su udruženja gluvih i nagluvih, slepih i slabovidih i udruženje partnerski za obrazovanje uz podršku grada Leskovca i gradonačelnika dr. Gorana Cvetanovića, deci korisnika usluga ovih udruženja, uručili novogodišnje paketiće. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Centra za socijalni rad i organizacija iz oblasti socijalne zaštite uspešno je sprovedena ova akcija uz poštovanje svih epidemioloških mera . Ove godine, zbog epidemiološke situacije, podela je bila drugačija nego lane, ali su se deca obradovala sadržinom bogatih paketića koje je obezbedila kompanija ALSIKO iz Vučja. Inače ova kompanija i njen vlasnik Čedo Magazin, svake godine obezbeđuje paketiće za decu sa potrebama za dodatnu podršku.
Porodica je prirodno okuženje za rast i razvoj svakog deteta. Ima nažalost okolnosti kada je detetu uskraćena mogućnost da odrasta uz svoje biološke roditelje. Mnogo je razloga koji dovode do toga. Naša je odgovornost da u takvim okolnostima koje ćesto mogu da budu ugrožavajuće za dete obezbedimo adekvatne uslove za rast, razvoj kao i napredak dece u podržavajućoj porodičnoj sredini. Hraniteljstvo i usvojenje je šansa da ova deca dobiju porodicu, a Vi priliku da pomognete nekom detetu za čiji život, razvoj i budućnost postajete najznačajniji. Ništa nije lepše i vrednije od dečje sreće i blagostanja, ništa nije bolnije od njihove suze, tuge i razočarenja... Zato smo tu mi koji na sve načine pokušavamo da ih činimo srećnim a samo po jedan dečiji osmeh od svakog deteta omogućava nam da idemo dalje... Slađana Kostić, pedagog supervizor
I ove godine grad Leskovac je obezbedio 30.000 pakete za penzionere i socijalno ugrožene. Od ukupnog broja, Centar za socijalni rad Leskovac je korisnicima prava na novčanu socijalnu pomoć i prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica podelio ukupno 2.100 paketa. Po najavi gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića, ova aktivnost postaće tradicionalna.
Dana 15.04.2021. godine, kompanija ,,AUTOSTOP interiors,, iz Leskovca donirala je Centru za socijalni rad Leskovac, 1000 pamučnih zaštitnih maski za korisnike sa evidencije Centra. Ovo je samo još jedna u nizu donacija kompanije ,,AUTOSTOP interiors,, usmerena ka korisnicima Centra za socijalni rad Leskovac. Naime ova kompanija svake godine obezbedi 100 novogodišnjih paketića za decu bez roditeljskog staranja, više puta je donirala opremu za Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici, kao i opremu za same žrtve. Ovom prilikom se zahvaljujemo kompaniji ,,AUTOSTOP interiors,, na društvenoj odgovornosti.
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u prisustvu zaposlenih, predstavnika lokalne samouprave, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i Zaštitnika građana, korisnika i zvanica Centar za socijalni rad obeležio je šest decenija postojanja. Direktor Centra Predrag Momčilović uručio je priznanja pojedincima i institucijama koje su pomogle rad Centra za socijalni rad Leskovac.
Za dane vikenda, 5. i 6. juna 2021. godine u organizaciji i prostorijama Centra za socijalni rad Leskovac, održana je obuka za stručnjake organa starateljstva iz Leskovca na temu ,, preventivni i korektivni nadzor u zaštiti prava dece u primarnoj porodici”. Obuku su održali dipl. soc.radnik Ružica Jelisavac iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i dipl.pravnik i dipl.spec.pedagog Vukota Vlahović, viši savetnik u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju. Obuci je prisustvovao 21 stručni radnik Centra za socijalni rad Leskovac.
Nakon sprovedenog postupka, Komisija za izbor korisnika za rešavanje stambenih potreba izbeglica/interno raseljenih lica dodelom na korišćenje stambenih jedinica namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima na teritoriji grada Leskovca, utvrdila je J.D. iz Leskovca ispunjava zakonom propisane uslove za korišćenje navedenog stana u zgradi za socijalno stanovanje. Korisnik je bio presrećan jer je rešio svoj dugogodišnji stambeni problem.
Povodom otvaranja svoje pumpe u Leskovcu, kompanija KNEZ PETROL, je donirala belu tehniku, televizore i nameštaj 20 porodicama sa više dece koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Na ovaj način kompanija KNEZ PETROL je pokazala svoju visoku društvenu odgovornost. Vrednost donacije je oko 2 miliona dinara i usmerena je direktno korisnicima, tj. ugovore o donaciji su zaključivali kompanija i korisnici Centra.
Za malog Jovana iz Melova koji je i jedini đak iz Melova, tj. škole u Oruglici, dečiji pisac Stefan Mitić- Tićmi priredio je iznenađenje pozvavši ga na pozorišnu predstavu ,,Ja sam Akiko,, koju je on napisao. Centar za socijalni rad Leskovac je organizovao prevoz do pozorišta i nazad do Melova, a grad Leskovac mu je uručio poklon u vidu školskog pribora.
Dana 22. i 23.7.2021. godine, u organizaciji Centra za socijalni rad Leskovac, održana je akreditovan obuka “Rizici, odgovornost i pravna zaštita stručnjaka socijalne zaštite” za stručne radnike Centara za socijalni rad iz Jablaničkog upravnog okruga. Obuku je vodio dipl. pravnik Zoran Mirosavljević.
U organizaciji Lokalnog koordinacijonog tima za zaštitu žrtava trgovine ljudima Leskovac u Omladinskom klubu u Leskovcu, dana 26.07.2021. godine, održan je okrugli sto “Zaštita žrtava trgovine ljudima - obaveze i nadležnost Centara za socijalni rad”. Tribinu su vodili stručnjaci Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda. Učesnici tribine su bili stručni radnici Centra za socijalni rad Trstenik, Vlasotince, Bojnik, Lebane i Leskovac.
U Vrnjačkoj Banji održana je konferencija na temu ,,Socijalna davanja na lokalnom nivou,“ gde je pored Grada Beograda- opštine Zvezdara, Novog Sada, i grad Leskovac prezentovao socijalna davanja na lokalu. Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad Leskovac, je danas održao prezentaciju u okviru koje je predstavio mere i aktivnosti koje Grad Leskovac sprovodi u okviru socijalne politike. Govorio je o praksi koju je uveo gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović a koja se tiče sledećeg: svoj deci koja se školuju iz materijalno ugroženih porodica omogućeni su besplatni udžbenici, svoj deci sa teritorije grada Leskovca koja polaze u prvi razred za nabavku udžbenika obezbeđeno je po 6.000 dinara za šta je iz budžeta Grada u ovoj godini opredeljeno 10 miliona dinara, i dodao da se već dve godine zaredom penzionerima koji primaju penziju do 30.000 dinara i socijalno ugroženima obezbeđuju paketi sa osnovnim životnim namirnicama, koji im se dostavljaju na kućnu adresu. Koliko grad Leskovac izdvaja za socijalnu zaštitu govori i podatak da je za 2021. godinu iz budžeta za ovu namenu izdvojeno 214 miliona dinara, dok se za projekte iz oblasti socijalne zaštite opredeljuje 31 milion dinara.
U organizaciji Centra za socijalni rad Leskovac potpisani protokoli o saradnji u oblasti realizacije vaspitnih naloga, kao alternativne mere zaštite dece i mladih sa problemima u ponašanju. Protokol je potpisan između predstavnika Višeg suda u Leskovcu, Višeg javnog tužilaštva, Leskovačkog kulturnog centra, JKP Komunalac i Centra za socijalni rad. Vaspitni nalozi predstavljaju posebnu meru predviđenu Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koja nema karakter krivične sankcije, čija je svrha nepokretanje krivičnog postupka prema maloletnim učiniocima krivičnih dela ili obustava postupka, sa ciljem da se vaspitnom nalogom utiče na pravilan razvoj maloletnika i jačanje njegove lične odgovornosti i prevenira dalje činjene krivičnih dela.
U okviru kampanje ,,16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama,, državna sekretarka ministarstva pravde Bojana Šćepanović posetila je Prihvatilište za ženu i decu žrtve nasilja u porodici - Sigurnu kuću u Leskovcu. Ovom prilikom je Sigurnoj kući uručila donaciju Ministarstva pravde Republike Srbije u vidu LCD televizora, kućnih aparata, garderobe i hrane.
Fondacija ,, Novak Đoković,, je novogodišnjim paketićima i predivnim programom u Leskovcu obradovala 30 mališana koja su na evidenciji Centra za socijalni rad Leskovac kao korisnici dodatka za pomoć i negu drugog lica i novčane socijalne pomoći. Paketiće deci je uručila supruga najboljeg tenisera na svetu, Jelena Đoković. Prisutne je u ime lokalne samouprave pozdravila pomoćnica gradonačelnika grada Leskovca, Andrijana Vasić.
Za decu bez roditeljskog staranja, koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Leskovac organizovano druženje u dečijoj igraonici ,, Džungla,, koja se nalazi u T.C ,,Sajam,,.Ovu lepu aktivnost je omogućio vlasnik igraonice Džungla, koji je deci bez roditeljskog staranja, omogućio besplatan boravak sa sokovima i pizzom, dok je vlasnica radnje ,, Kuća balona,, deci poklonila balone. Vlasnik je izrazio spremnost da i ubuduće bude na raspolaganju za ovakve i slične aktivnosti koje su usmerene za decu koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad Leskovac. Direktor Centra se ovom prilikom zahvalio vlasniku igraonice, koji je ovom gestom pokazao svoju društvenu odgovornost.
AUTOSTOP INTERIORS, je i ove godine obezbedila 100 paketića za decu koja se nalaze u hraniteljskim porodicama sa evidencije Centra za socijalni rad Leskovac. Podela paketića je bila organizovana u holu Narodnog pozorišta u Leskovcu, a paketiće su deci uručili predstavnici kompanije AUTOSTOP INTERIORS, koji su se i obratili hraniteljskim porodicam uz reči da će i u buduće sprovoditi ovakve i slične aktivnosti, jer su, kako su naveli, poznati kao društveno odgovorna kompanija.
Dana 5.12.2021. godine u okviru svetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, o Sigurnoj kući u Leskovcu, ali i o samom nasilju nad ženama, govorili su u intervju za novinsku agenciju PjerMedia, direktor Centra za socijalni rad Leskovac - Predrag Momčilović i rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, tj. Sigurne kuće u Leskovcu -Daliborka Stevanović.
Centar za socijalni rad Leskovac