Arhiva aktuelnosti
SLOGAN
1.2.2019. god. Početak radova na rekonstrukciji Centra za socijalni rad u Leskovcu. Projekat je odobren preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Reč je o sredstvima iz Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite koji je donela Vlada Srbije, a koji se finansira iz međunarodne razvojne pomoći, donacija, kredita, kao i iz budžeta Republike Srbije i jedinica lokalne samouprave. Rok za izvođenje radovoa je 100 kalendarskih dana.
Oko 5 000 leskovačkih mališana iz 16 mesnih zajednica dobilo je danas paketiće u okviru humanitarne akcije, koju su pored mesnih zajednica zajedno organizovali predstavnici lokalne samouprave i Centar za socijalni rad Leskovac.
Danas u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu održan je sastanak sa hranitelјima oko predstojeće organizacije ovogodišnjeg letovanja dece na hranitelјstvu koje Centar za socijalni rad Leskovac organizuje već punih 10 godina.
Grad Leskovac je preko Kancelarije za upravlјanje javnim ulaganjima, obezbedio iznos od oko 44 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju Centra za socijalni rad. Direktor centra za socijalni rad Predrag Momčilović zahvalio se gradonačelniku, dr Goranu Cvetanoviću, i istakao da bez njegove pomoći i bez njegovog angažovanja Centar ne bi dobio sredstva za rekonstrukciju. Rekonstrucija predviđa, energetsku sanaciju objekta, nesmetan pristup osobama sa invaliditetom samom objektu, jer će biti postavlјene pokretne rampe spolјa i unutra, izvršiće se kompletna rekonstrukcija elektro i vodovodnih instalacija. Nakon rekonstrukcije, biće instalirana, najmodernija računarska oprema, što će dovesti do efikasnog rada Ustanove, jer će se podaci koji su potrebni za donošenje odluke, obrađivati na brz, pouzdan i efikasan način. Ovakav način rada Ustanove, umnogome će uštedeti i vreme i novac korisnicima usluga Centra za socijalni rad,“ – istakao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.
Dana 15.4.2019. godine u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu održana je obuka na temu” Iskustva i izazovi u upravljanju i raspolaganju imovinom štićenika. Treneri obuke su bili Igor Bošnjaković i Mikaina Stevanović.
Dana 27-28. marta 2019. godine održana je obuka na temu: “Prepoznavanje slučajeva trgovine ljudima u populaciji migranata i izbeglica” u Beogradu. Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima grada Leskovca postoji pet godina, a sem brojnih aktivnosti koje su preduzimane u cilju prevencije i rada sa žrtvama trgovine ljudima održao je veliki broj tribina u cilju edukacije naročito mladih na ovu savremenu temu. Za prvih pet godina Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Leskovac identifikovao je 8 žrtava, od kojih su se sedam maloletnika i jedna punoletna osoba, a sve žrtve identifikovane su od strane Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda.
Stručni radnici Centra za socijalni rad Leskovac su sproveli obuku još jedne grupe budućih hranitelja.
Dana 7.6.2019. godine u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac održana je radionica na temu “Antidiskriminacioni propisi važni za interno raseljena lica, izbeglice i tražioca azila u Srbiji”. Projekat sprovodi NVO “AMITY-Snaga prijateljstva” uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Radionici su prisustvovali stručni radnici Centra za socijalni rad Leskovac.
Dana 10.6.2019. godine potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je ugovore za realizaciju projekata u sigurnim kućama, svratištima i prihvalištima za decu. U saradnji sa udruženjem “APEL” iz Leskovca, Centar za socijalni rad Leskovac, u čijem sastavu funkcioniše Sigurna kuća, od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobio je milion dinara za zamenu kompletnih oluka i opšivanje fasade na južnoj i zapadnoj strani objekta. U ime potpisanika ugovora skupu se obratio direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović, zahvalio je potpredsednici Vlade i ministarstvu na podršci koju pružaju toj instituciji kroz projekte već treću godinu. Rad Sigurne kuće u celosti finansira Grad Leskovac, na čelu sa gradonačelnikom dr Goranom Cvetanovićem, koji je i bio jedan od inicijatora rekonstrukcije objekta u kojoj se nalazi ova ustanova.
U subotu 22.06.2019.godine u periodu od 21.00 do 23.00. časova, zajedničku akciju su sproveli stručni radnici Centra za socijalni rad Leskovac i odeljenje Komunalne policije grada Leskovac, koja se odnosila na otkrivanje slučajeva zlouptreba dece koja,, rade na ulici,, tj. deca koja se bave prosjačenjem, pranjem vetrobranskih stakala, itd. Akcija je sprovedena tako što su stručni radnici Centra i Komunalne policije obišli karakteristična mesta u centru grada ( glavna ulica) kao i par ugostiteljskih objekata. Ovom prilikom je zatečeno jedno dete koje se bavilo prošnjom, koje ima prebivalište na teritoriji opštine Lebane, o čemu je obavešten CSR Lebane, za preuzimanje dalje nadležnosti. Dogovoreno je da ovakve akcije budu kontinuirane, posebno kada se u našem gradu održavaju turističke manifestacije. Ovom prilikom se mole svi građani, da ukoliko primete bilo kakvu pojavu,, dečijeg rada,, ili nasilja nad decom, prijave na dežurni telefon Centra za socijalni rad Leskovac 065/252-49-44.
Trideset mališana iz hraniteljskih porodica je otputovalo je i vratilo se sa letovanja u Leptokariji. Put Grčke ispratili su ih gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović, direktor Centra za socijalni rad, Predrag Momčilović i njegov zamenih, Boban Ilić. „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa leskovačkim Centrom za socijalni rad svake godine decu iz hraniteljskih porodica šalje na letovanje gde oni provode desetak dana u druženju, razmeni iskustava i uživanju. Za ovu namenu Ministarstvo je izdvojilo oko 1,4 miliona dinara, a mi ćemo im skromnim poklonima, majicama, podržati organizaciju kako bi im ostala uspomena sa letovanja“ – kazao je Gradonačelnik Cvetanović i dodao da je grad obezbedio lanč pakete i neophodnu kozmetiku. Na letovanju će sa decom su boravili i radnici Centra za socijalni rad, spasioci, lekar i nekoliko hranitelja koji su otputovali o sopstvenom trošku.
Rekonstrukcija zgrade Centra za socijalni rad u Leskovcu, započeta krajem februara tekuće godine, je završena. Podovom toga gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je u prisustvu zaštitnika građana Zorana Pašalića koji danas boravi u Leskovcu, Bojane Gažo iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, direktora ove ustanove Predraga Momčilovića, njegovog zamenika Bobana Ilića i zaposlenih u Centru obišao rekonstruisanu ustanovu. Gradonačelnik dr Goran Cvetanović ovom prilikom je kazao da je rekonstrukcija obuhvatila uređenje fasade, kompletnu sanaciju krova, vodovodnih, mašinskih i elektro instalacija i dodao da je važno istaći i da je zgrada Centra sada u potpunosti prilagođena osobama sa invaliditetom. Postavljena je spoljašnja pokretna rampa, dok je unutra instaliran lift. Direktor Centra, Predrad Momčilović, danas je gradonačelniku Cvetanoviću uručio zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju socijalne zaštite na teritoriji Leskovca.
Dana, 02.09.2019. godine, poznati leskovački advokat, ( koji je zahtevao anonimnost) je donirao invalidska kolica sa elektromotorom devojčici koja je korisnik usluge Centra za socijalni rad Leskovac. Donaciju u ime sedmogodišnje devojčice koja boluje od paraplegije i koje je nepokretna, primio je otac devojčice, koji je veoma zahvalan na ovakav humani gest ovog advokata i istakao da će ova kolica itekako značiti za kvalitetniji život njegovog deteta, a posebno što su kolica došla u pravo vreme, jer devojčica je upravo krenula u I razred. Veliku zahvalnost za ovakav humani gest ovog advokata, duguje i Centar za socijalni rad Leskovac, na čijoj evidenciji se nalazi ova devojčica kao korisnik uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć. Kao ustanova koja brine o zadovoljavanju socijalnih potreba naših sugrađana, izražavamo duboku zahvalnost na ovakvom humanom gestu i ujedno pozivamo sve ljude dobre volje, koji imaju mogućnosti, da slede ovakav primer i na taj način postanu društveno odgovorni pojedinci. Još jednom jedno VELIKO HVALA, ovom advokatu, koji je ponavljamo, želeo da ostane anoniman.
U subotu, 07.09.2019. u 12 časova u sali Narodnog pozorišta u Leskovcu, fondacija „Tijana Jurić“, u saradnji sa Lokalnom samoupravom i Centrom za socijalni rad, organizovala je tribinu pod nazivom „Ukradena bezbednost“. Cilj ove tribine je edukacija dece, omladine, roditelja i prosvetnih radnika o trgovini ljudima, trgovini organima, seksualnoj i radnoj eksploataciji, merama opreza i zaštite dece od zanemarivanja i zlostavljanja.U okviru tribine prikazan je dokumentarni film koji se bavi ovom problematikom, a govorio je osnivač fondacije Igor Jurić i Vlada Arsić, autor knjige „Armagedon“ . Direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović je u ime Grada otvorio tribinu rekavši da je Leskovac, kao jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava u Srbiji, prvi grad koji je potpisao Protokol o saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda.
U Centru za socijalni rad u Leskovcu je 14.10.2019.god. realizovana tribina na temu: Centri za socijalni rad i rad na zaštiti žrtava porodičnog nasilja, kojoj su prisustvoali supervizori Centara za socijalni rad na regionalnom nivou( CSR Leskovac, CSR Niš, CSR Pirot, CSR Vranje,CSR Vlasotince i Crna trava ) i drugi stručni radnici Centra za socijalni rad u Leskovcu. Tribina je organizovana u okviru višegodišnje supervizijske podrške koju realizuje Republički zavod za socijalnu zaštitu. Učesnici tribine iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu su bili Milan Samardžija i Ljiljana Popović Organizator ovog okruglog stola je Gordana Anđelković, specijalni pedagog i porodični terapeut - supervizor u Službi za decu i mlade iz Centra za socijalni rad u Leskovcu. Tema tribine je bila Emocionalno zlostavljanje dece i otuđenje deteta od roditelja u visokokonfliktnim razvodima, kao oblik emocionalnog zlostavljanja dece u razvodu.
U sedištu Omladinkog kluba Leskovac održano je predavanje povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima pod nazivom „Leskovac u borbi protiv trgovine ljudima“. Od 2013. godine u Leskovcu postoji Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima koji je osnovan na inicijativu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, a kako je danas najavila zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović, u planu je osnivanje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima kao radna jedinica Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda koje će i finansirati njegovo osnivanje. Sanja Kandić, stručni radnik u nevladinoj organizaciji „Atina“ i jedan od predavača, je istakla: „Treba se skloniti od stereotipa i predrasuda da se trgovina ljudima dešava „tamo negde drugo“, jer kad govorimo o tome mislimo to su neke druge žene i drugi muškarci, druga deca. Trgovina ljudima se dešava nama, dešava se u Srbiji i dešava se u našem dvorištu, stanu pored našeg i to je prva stvar koje moramo da budemo svesni.
Dana 29. oktobra 2019.godine realizovana je obuka stručnjaka iz centara za socijalni rad na temu: „Informisanje lokalne zajednice i unapređenje odnosa sa medijima“. Obuka je održana u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, obuka je realizovana od strane udruženja „Snaga prijateljstva“ – Amity.
U prostorijama Centra za socijalni rad u periodu od 7.12. do 8.12.2019. godine održana je dvodnevna obuka stručnjaka na temu „ULOGA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U PRIMENI ZAKONA U SPREČAVANjU NASILjA U PORODICI“. Autori programa i predavači bili su: Vukota Vlahović, načelnik Одељења за управне и надзорне послове у области социјалне и породичне заштите, Branka Gajić, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ružica Jelisavac, Republički zavod za socijalnu zaštitu
Centar za socijalni rad Leskovac