Arhiva aktuelnosti
SLOGAN
Povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika kao i povodom Srpske Nove godine i proslave dana Svetog Save, Centar za socijalni rad Leskovac je paketićima obradovao decu do 10 godina starosti, koja su po bilo kom osnovu korisnici usluga socijalne zaštite koju pruža ovaj Centar. Podršku oko podele paketića pružio je grad Leskovac, posebno gradonačelnik dr. Goran Cvetanović koji je bio prisutan na svakoj podeli i koji je decu darivao paketićima. Ovom prilikom se zahvaljujemo i svim donatorima koji su imali razumevanje za naše najmlađe korisnike i koji su obezbedili paketiće.
Obaveštenje: Usvojenim Programom rada CSR Leskovac za 2020. godinu, kao jedna od usluga koju će u narednom periodu realizovati ovaj Centar, jeste i usluga - porodičnog smeštaja za odrasla i stara lica -, Ovim putem pozivamo sve zainteresovane sugrađane, koji imaju motiv i želju da pomognu u zbrinjavanju odraslih i starih lica, da predaju zahtev Centru za socijalni rad, kako bi se obučili , tj. da pohađaju ,, program pripreme za pružaoce usluge porodinog smeštaja, odraslih i starih" . Sve informacije oko programa obuke, zainteresovani sugrađani mogu dobiti u Centru za socijalni rad Leskovac, kancelarija br. 10. ili na telefon 016/252-494.
U saradnji sa gradom, Opštom bolnicom i Doom zdravlja Leskovac, Centar za socijalni rad Leskovac, tj. stručni radnici, već više meseci kontinuirano svakog vikenda organizuje posete naših sugrađana, koji žive u udaljenim i nepristupačnim mestima, a koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ovakva akcija Centra za socijalni rad Leskovac, koju je inicirao gradonačelnik Leskovca dr. Goran Cvetanović je naišla na veliko oduševljenje naših sugrađana kojima je potreban neki vid socijalne zaštite. Ovom prilikom je uspostavljena saradnja sa Savetima mesnih zajednica, posebno sa predsednicima Saveta, od kojih stručni radnici dobijaju informacije, tj. prijave da se neki naš sugrađanin nalazi u stanju socijalne potrebe. Prilikom obilaska, sugrađanima se daju informacije na koji način mogu da ostvare neko svoje pravo iz oblasti socijalne ili porodično pravne zaštite i objašnjavaju im se pravni osnovi za ostvarivanje prava na neku uslugu socijalne zaštite.
Centar za socijalni rad Leskovac je uručio 2200 paketa sa osnovnim životnim namirnicama korisnicima prava na novčanu socijalnu pomoć i korisnicima prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, po osnovu odluke Gradskog veća grada Leskovca od 1.4.2020. godine. Veliku pomoć i podršku prilikom distribucije plakata, pružili su i volonteri i mesne zajednice sa teritorije grada Leskovca.
U cilju unapređenja kvaliteta stanovanja korisnika, počeli su radovi u Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja "Sigurna kuca", po zajedničkom projektu “Radovi na zameni stolarije Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici – Sigurna kuća.” Udruzenja APEL iz Leskovca i Centra za socijalni rad Leskovac koji se finansira sredstvima Ministarstvagradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture. Projekat Udruženja APEL iz Leskovca i CSR Leskovac i četvrte godine je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen sa najvećim brojem bodova.
18. октобар Европски дан борбе против трговине људима Тим поводом је одржана трибина у Народном позоришту у Лесковцу. Директорка Центра за заштиту жртава трговине Александра Љубојевић, нагласила да је повећан је број идентификованих жртава у 2020. години у односу на 2019. И да су жртве на жалост, већином деца и да је неопходна едукација и подизање свести о проблему.
Poseta štićenicima Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici i uručenje paketa sa sredstvima za održavanje higijene svakoj od njih, danas je i leskovačka lokalna samouprava počela kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Kampanji su se priključile i brojne institucije, kompanije i organizacije poput „Hisarskih šampiona“, vrtića Agnes i firme DCP hemigal.
Centar za socijalni rad Leskovac