Arhiva aktuelnosti
SLOGAN
Povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika kao i povodom Srpske Nove godine i proslave dana Svetog Save, Centar za socijalni rad Leskovac je paketićima obradovao decu do 10 godina starosti, koja su po bilo kom osnovu korisnici usluga socijalne zaštite koju pruža ovaj Centar. Podršku oko podele paketića pružio je grad Leskovac, posebno gradonačelnik dr. Goran Cvetanović koji je bio prisutan na svakoj podeli i koji je decu darivao paketićima. Ovom prilikom se zahvaljujemo i svim donatorima koji su imali razumevanje za naše najmlađe korisnike i koji su obezbedili paketiće.
Obaveštenje: Usvojenim Programom rada CSR Leskovac za 2020. godinu, kao jedna od usluga koju će u narednom periodu realizovati ovaj Centar, jeste i usluga - porodičnog smeštaja za odrasla i stara lica -, Ovim putem pozivamo sve zainteresovane sugrađane, koji imaju motiv i želju da pomognu u zbrinjavanju odraslih i starih lica, da predaju zahtev Centru za socijalni rad, kako bi se obučili , tj. da pohađaju ,, program pripreme za pružaoce usluge porodinog smeštaja, odraslih i starih" . Sve informacije oko programa obuke, zainteresovani sugrađani mogu dobiti u Centru za socijalni rad Leskovac, kancelarija br. 10. ili na telefon 016/252-494.
U saradnji sa gradom, Opštom bolnicom i Doom zdravlja Leskovac, Centar za socijalni rad Leskovac, tj. stručni radnici, već više meseci kontinuirano svakog vikenda organizuje posete naših sugrađana, koji žive u udaljenim i nepristupačnim mestima, a koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ovakva akcija Centra za socijalni rad Leskovac, koju je inicirao gradonačelnik Leskovca dr. Goran Cvetanović je naišla na veliko oduševljenje naših sugrađana kojima je potreban neki vid socijalne zaštite. Ovom prilikom je uspostavljena saradnja sa Savetima mesnih zajednica, posebno sa predsednicima Saveta, od kojih stručni radnici dobijaju informacije, tj. prijave da se neki naš sugrađanin nalazi u stanju socijalne potrebe. Prilikom obilaska, sugrađanima se daju informacije na koji način mogu da ostvare neko svoje pravo iz oblasti socijalne ili porodično pravne zaštite i objašnjavaju im se pravni osnovi za ostvarivanje prava na neku uslugu socijalne zaštite.
Centar za socijalni rad Leskovac je uručio 2200 paketa sa osnovnim životnim namirnicama korisnicima prava na novčanu socijalnu pomoć i korisnicima prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, po osnovu odluke Gradskog veća grada Leskovca od 1.4.2020. godine. Veliku pomoć i podršku prilikom distribucije plakata, pružili su i volonteri i mesne zajednice sa teritorije grada Leskovca.
U cilju unapređenja kvaliteta stanovanja korisnika, počeli su radovi u Prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja "Sigurna kuca", po zajedničkom projektu “Radovi na zameni stolarije Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici – Sigurna kuća.” Udruzenja APEL iz Leskovca i Centra za socijalni rad Leskovac koji se finansira sredstvima Ministarstvagradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture. Projekat Udruženja APEL iz Leskovca i CSR Leskovac i četvrte godine je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjen sa najvećim brojem bodova.
Uspešno je okončan projekat “Radovi na zameni stolarije Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici–Sigurna kuća” udruženja gradjana “APEL” iz Leskovca i Centra za socijalni rad Leskovac sredstvima Ministarstva gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Republike Srbije.
18. oktobar Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima Tim povodom je održana tribina u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine Aleksandra Ljubojević, naglasila da je povećan je broj identifikovanih žrtava u 2020. godini u odnosu na 2019. I da su žrtve na žalost, većinom deca i da je neophodna edukacija i podizanje svesti o problemu.
Danas su udruženja gluvih i nagluvih, slepih i slabovidih i udruženje partnerski za obrazovanje uz podršku grada Leskovca i gradonačelnika dr. Gorana Cvetanovića, deci korisnika usluga ovih udruženja, uručili novogodišnje paketiće. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Centra za socijalni rad i organizacija iz oblasti socijalne zaštite uspešno je sprovedena ova akcija uz poštovanje svih epidemioloških mera . Ove godine, zbog epidemiološke situacije, podela je bila drugačija nego lane, ali su se deca obradovala sadržinom bogatih paketića koje je obezbedila kompanija ALSIKO iz Vučja. Inače ova kompanija i njen vlasnik Čedo Magazin, svake godine obezbeđuje paketiće za decu sa potrebama za dodatnu podršku.
Centar za socijalni rad Leskovac